fbpx

Počitniški kolaž

Spletni časopis učenk in učencev počitniške šole Digitalna ustvarjalnica je kolaž reportaž, fotografij in videov o preživljanju počitnic med učenjem in ustvarjanjem v knjižnici Moste in VGC Skupna točka.

Medijsko delavnico je vodil Domen Savič, Državljan D.


Kako prestopiti mejo v času covid-19

Avtorji: Rok s sošolcema in sošolko

V tem članku bomo popotnikom, ki potujejo na dopust, dali nekaj nasvetov, kako prestopiti mejo pri izstopu iz Slovenije.

Nasvet 1: Če hočete prestopiti mejo, morate biti cepljeni proti covidu-19. Kje se lahko cepite, piše na povezavi: https://www.vecer.com/maribor/aktualno/zdravstveni-dom-maribor-kje-se-lahko-cepite-proti-covidu-19-in-kdaj-10246336.

Nasvet 2: Pri sebi imejte potrdilo o negativnem testu za covid-19, ki je bil izveden pred največ pred 48 urami. Testirate se lahko v Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja na naslovu Poljanski nasip 58. Testiranja izvajajo še v drugih mestih kot v Kranju, Kopru, Izoli, Novi Gorici …

Nasvet 3: Če ste covid-19 že preboleli, lahko prestopite mejo. Čakalne dobe trajajo do 30 min, če se zgodi prometna nesreča pa traja 2 uri.

Upamo, da boste ostali zdravi in imejte lep dopust.


Korona nasveti (serija videov)

Avtorji: Iman, Neža, Urban


Kače v gorah: Nasveti za pohodnike

Avtorja: David in Ernest

Kače seveda prebivajo tudi v gorah do višin, ki jim še omogočajo preživetje, saj so zelo odvisne od temperature okolja. Na strupene kače lahko naletimo v gorskem svetu vseh kontinentov z izjemo Antarktike. Človeku je nevarnih približno 15 % od 3000 znanih vrst kač. Čeprav gre v povprečju pri petini kačjih ugrizov za tako imenovani »suhi ugriz«, ko kača med ugrizom ne vbrizga strupa, je potencialna smrtnost visoka.

Z napredkom medicine (intenzivna terapija, protistrupi …) se je smrtnost zaradi kačjih ugrizov v zadnjih desetletjih močno zmanjšala, na primer v ZDA s 25 % na 0.28 %. V manj razvitih deželah s slabo razvito reševalno in zdravstveno službo ter v odmaknjenih predelih, kamor gore seveda sodijo, pa je potencialna smrtnost še vedno visoka, v Nepalu na primer zaradi ugriza strupenih kač umre 27 % žrtev.

V teh nasvetih boste izvedeli kako ravnati če koga piči kača.

Nasvet 1

Za pomoč pokličemo klicno številko 112. Povemo jim, ime, priimek, kraj kjer smo in da je nekoga pičila kača. Če poznamo vrsto kače, povemo, katera vrsta je.

Nasvet 2

Zastrupljenec mora mirovati, da se strup počasneje širi po telesu.

Nasvet 3

Odstranimo uro, zapestnice, prstane in drug nakit, ker lahko telo na mestu nakita začne otekati.

Nasvet 4

Mesta ugriza ne obvezujte z obvezo, vendar pa je treba vedeti, da so mnenja strokovnjakov glede tega
različna.

Ob ugrizu na nedostopnem predelu za reševanje poskrbijo gorski reševalci s helikopterjem.
Žrtev ne sme piti alkohola.


DEPRESIJA, ANKSIOZNOST IN ADHD

Avtorja: Ana in Bor

Vedno več najstnikov zboli za duševnimi boleznimi kot so depresija poleg tega pa imajo najstniki še anksioznost in ADHD.

Za depresijo naj bi vsaj enkrat zbolel vsak šesti človek. Ljudje ki so zboleli za depresijo imajo po navadi negativne misli kot so nihče me ne mara, grd sem, debel sem, ničvreden sem, itd. Nekateri celo pomislijo na smrt in samomoru. Počutijo se žalostno, napeto, tesno, stresno, občutek krivde. Na začetku sploh ne opazimo depresije in jo zamenjamo z drugimi obolenji.

Anksioznost je po navadi odziv na težje življenske dogodke npr. selitev, težave z družino, … Te dogodke doživljamo bolj stresno.

Znaki anksioznosti:

  • Občutek vznemirjenja
  • Hitro bitje srca, znojenje, tresenje, suha usta
  • Utrujenost
  • Nemir
  • Razdražljivost
  • Težave s koncentracijo
  • Težave s spanjem
  • Panični napadi
  • Pri posameznikih z anksijoznostjo je pomankljivost spanja pogosto.

Ljudje z ADHD imajo motnje s hiperaktivnostjo. Po ocenah strokovnjakov ima ADHD od 8 do 10 % šolskih otrok. Trikrat pogosteje pa se pojavlja pri dečkih kot pri deklicah, ravno obratno kot pri depresiji saj je večina depresivnih otrok deklic. Posamezniki z ADHD težko sedijo pri miru imajo pa tudi težavo s koncentracijo. ADHD okvira otrokovo družabno življenje.
Vzroki ADHD še vedno niso pojasnjeni. Potrebno pa je povdariti da ADHD ni posledica ali napačne vzgoje, cepiv ali sladkorja.


POLETJE S SKUPNO TOČKO

DELAVNICE (POLETNA ŠOLA PROGRAMIRANJA DIGITALNA USTVARJALNICA, DELAVNICA DOBREGA POČUTJA-DOBRO SEM, IGRE, …); TABOR; ENODNEVNI IZLETI NA MORJE; KULTURNO DOGAJANJE PO CENTRU MESTA LJUBLJANA

LOKACIJA: ZALOŠKA CESTA 54, 1000 LJUBLANA

POGOVORILI SMO SE Z UPORABNIKI SKUPNE TOCKE:

*KAKO SE POČUTIŠ V SKUPNI TOČKI? KAJ TI JE NAJBOLJ VŠEČ?
DOBRO SE POČUTIM V SKUPNI TOČKI. VŠEČ MI JE, KO SE UČIM. VŠEČ MI JE, KER USTVARJAMO. NAJBOLJ SO MI VŠEČ MENTORJI. NAJBOLJ MI JE VŠEČ, KER LAHKO IGRAM KLAVIR. (ANA)

*NA KATERIH DELAVNICAH SI BIL? OPIŠI DELAVNICE?
BIL SEM NA DELAVNICI PROGRAMIRANJA. NAUČIL SEM SE, KAKO NAREDITI SVOJO LASTNO IGRICO, KAKO INSTALIRATI PROGRAME, KAKO VARNO UPORABLJATI BRSKALNIK. ZELO JE ZANIMIVA. (SAMED)

*NA KATERI TABOR SI ŠEL? ALI TI JE BILO ZANIMIVO? KOLIKO ČASA SI BIL?
IZJEMNA IZKUŠNJA, BILA SEM NA VEČ TABORIH. KRANJSKA GORA, PIRAN, STRUNJAN, ZAMBRATIJA. OD LOKACIJE JE BILO ODVISNO ZA KOLIKO ČASA SMO ŠLI. NEKJE SEM BILA EN TEDEN, NEKJE 10 DNI. (ANA, BOR IN NATALIJA)

*ZAKAJ OTROCI ŽELIJO ITI NA TOVRSTNE TABORE?
KER IMAM TAM PRIJATELJE IN NOVE LJUDI SPOZNAM. (ANA)

*ALI PRIPOROČAŠ SVOJIM PRIJATELJEM DRUŽENJE S SKUPNO TOCKO
VSI V EN GLAS JAAAAAAAAAAAA.