fbpx

V dobri informacijski dru┼żbi

Iskrivi misleci, iznajdljivi sodelavci in razgledani znanci so privla─Źna dru┼żba, saj s svojimi idejami in znanjem pomagajo drugim sogovornikom. Podobno so digitalno pismeni dr┼żavljani opolnomo─Źeni, da s svojim znanjem digitalno ┼íibkej┼íe podpirajo pri vklju─Źevanju v informacijsko dru┼żbo. K temu veliko pripomore tudi tehnologija, vklju─Źujo─Źe nagovarja vse osebe – ne glede na spol, starost, narodnost, politi─Źno ali versko prepri─Źanje oziroma socialni ali ekonomski polo┼żaj.

Odgovorna in ustvarjalna participacija

Za uresni─Źitev vizije informacijske dru┼żbe, v kateri bodo vsi dr┼żavljani opolnomo─Źeni za ustvarjalno in odgovorno participacijo, je pomemben razvoj in izvajanje digitalne vzgoje. Celostna digitalna vzgoja nadgrajuje okvire tehni─Źnih znanj in jih ume┼í─Źa v dru┼żboslovni kontekst ter preu─Źuje vplive tehnologije na posameznika in kulturo, ki jo tehnologija soustvarja.

Poslanstvo

Pri spodbujanju ustvarjalne in odgovorne participacije vseh dr┼żavljank in dr┼żavljanov v informacijski dru┼żbi izpolnjujemo poslanstvo, v katerem si prizadevamo za:

  1. dvig digitalne pismenosti;
  2. premo┼í─Źanje digitalne lo─Źnice in spodbujanje raznolikosti pri uporabi in produkciji tehnologije (angl. diversity in technology);
  3. povezovanje tehnolo┼íkih in dru┼żboslovnih znanj;
  4. pritisk za uvedbo re┼íitve za celostno digitalno vzgojo v sistemu vzgoje in izobra┼żevanja.