fbpx
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Gajin splet

15. 9. 2022 - 23. 6. 2023

Ob šolskih projekcijah filma Gajin svet 2 bomo izvedli enourne delavnice z osnovnošolkami in osnovnošolci, ki si bodo ogledali film. Delavnice bodo prilagojene za otroke in najstnike od 10. leta dalje, kar je starost, pri kateri mnogi dobijo svoj prvi telefon in s tem tudi priložnost za dostop do spleta. V pogovornem formatu delavnice bodo mladi odkrivali svoj digitalni odtis in se poučili, kako ga lahko zmanjšajo; poleg tega bodo lahko oblikovali svoje zahteve glede tega, kakšne pravice zase zahtevajo na spletu. Predstavitev filma Gajin svet 2, na katerega se vsebina delavnic nanaša, si lahko ogledate tukaj: https://gajinsvet.si/

Vsebina pogovornih delavnic

1. sklop: Dobrodošli v javnosti!

Namen prve lekcije je mlade ozavestiti o dejstvu, da je splet javni prostor in da je njihovo komuniciranje prek najrazličnejših omrežij in aplikacij javno ter kot tako zahteva določene odgovornosti (do sogovornikov oz. drugih uporabnikov, družbe in tudi ponudnikov platform, ki jih uporabljajo) ter da se jim nepremišljena sporočila lahko tudi zelo maščujejo. Bulijem, ki so na Gajinem profilu objavljali neprimerna sporočila, so kmalu stopili na prste!

2. sklop: Ali veš, kaj nosiš v žepu?

V drugem delu bomo mlade opozorili, da morajo dobro poznati delovanje aplikacij, računalniških iger, spletnih mest in vseh drugih platform, ki jih uporabljajo. V vsaki od njih namreč puščamo svoje podatke, ki gradijo naš digitalni odtis

3. sklop: Kako pa lahko zmanjšamo svoj digitalni odtis?

Ugotavljamo, da veliko mladih pušča telefone odklenjene ali svojim prijateljem zlahka zaupa kodo za odklepanje zaslona. S tem drugim prepušča dostop ne le do lastnih osebnih podatkov in tudi uporabniških računov na vseh možnih omrežjih ampak tudi dostop do osebnih podatkov in posnetkov svojih družinskih članov, prijateljic in drugih kontaktov.

4. sklop: Ali potrebujemo pravila glede digitalnega odtisa?

Vdori v uporabniške račune so zelo pogosti in kadar zaradi malomarnosti in šibkega gesla lastnik ostane zgolj brez svojih posnetkov na Instagramu, je škoda še najmanjša. Problem je, kadar nepridipravi vdrejo v račun, ga ugrabijo in s tem pridobijo identiteto lastnika – kot so se buliji v filmu izdajali za Gajo.

Glede tega, kaj lahko storite sami, smo že govorili. A pri tem, da ste varni, ne bi smeli biti sami. Vi vsi ste državljani sveta in tudi kadar ste na spletu oziroma v t. i. digitalnem svetu, bi vas morali ščititi zakoni. Tako kot zakoni ščitijo državljane vseh držav po vsem svetu.

Ob koncu delavnice udeleženke in udeležence pozovemo, naj predlagajo oziroma podajo svoje zahteve, glede tega kako bi politiki in strokovnjaki morali storiti ali ne smeli dovoliti za zaščito otrokovih pravic na spletu.

Details

Start:
15. 9. 2022
End:
23. 6. 2023
Event Categories:
, ,

Organizer

Zavod Vsak
View Organizer Website