fbpx
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Krotilci računalnikov: Poletna počitniška šola programiranja

24. 8. 2020, 10:00 - 28. 8. 2020, 13:00

Poletna počitniška šola programiranja Krotilci računalnikov je primerna zate, če si dekle ali fant in star_a najmanj 11 let. V petih dneh se boš lahko udeležil_a petih različnih delavnic programiranja, 3D-tiskanja, elektronike, novomedijske umetnosti in etike. Delavnice bodo potekale v svetli računalniški učilnici nove Knjižnice Polje. Udeležba je brezplačna, na voljo je 12 prostih mest, 6 za dekleta in 6 za fante. Če si doma iz ČS Polje imaš prednost pri prijavi.

Prijave

Prijave osebno v knjižnici ali po telefonu 01 30 85 410 v delovnem času Knjižnice Polje in po elektronski pošti knjiznica.[email protected].

Program

Od ponedeljka 24. avgusta do petka 28. avgusta, vsak dan med 10. in 13. uro. Poskrbljeno bo za vodo, sok in prigrizke (sadje, oreški, piškoti). Vsak dan bo na sporedu ena delavnica, pri čemer boste udeleženci med ustvarjanjem digitalnih izdelkov pridobivali znanje s področja programiranja, elektronike in 3D-tiska ter se učili kritičnega pogleda na priložnosti in pasti digitalne tehnologije.

Prehodimo algoritme, ponedeljek, 24. avgust, 10:00-13:00

Čeprav gre za pomembno področje računalništva, boš algoritme najprej spoznaval_a peš. Dobesedno! Na koncu dneva boš poznal_a tri pomembne postopke za razvrščanje podatkov (algoritme), skozi ples (mehurčkasto razvrščanje oz. bubble sort), hojo po narisanem vzorcu (vzporedno razvrščanje oz. parallel sort) in ugibanje zamišljenega števila (binarno iskanje oz. binary search). Zatem se boš naučil_a sestaviti računalniški program, ki bo znal uganiti, katero število si si zamislil_a ti. Za sestavljanje programske kode boš uporabil_a Scratch. Program vodi Katja K. Ošljak / Vsak.

Pozor, semafor! 3D-tiskanje ohišja, torek, 25. avgust, 10:00-13:00

Kar dva dni boš lahko ustvarjala miniaturen semafor. Prvi dan boš spoznal_a delovanje 3D-tiskalnika in po vnaprej pripravljenem načrtu natisnil_a ohišje semaforja v barvi, ki jo boš izbral_a sama. Naslednji dan boš v ohišje vstavila LED-žarnice in jih povezala z mikrokrmilnikom. Program vodi Matej Štendler / MKL.

Pozor, semafor! Programiranje lučk, sreda, 26. avgust, 10:00-13:00

Potem ko boš LED-žarnice vstavila v ohišje semaforja, se jih boš naučil_a povezati z mikrokrmilnikom Arduino. Zatem se boš lotil_a programiranja – tokrat ne več z vizualnimi bloki v Scratchu, ampak s pisanjem čisto prave računalniške kode, ki bo prižigala luči na semaforju v pravilnem zaporedju. Pri tem boš moral_a biti zelo natančna, da ne spregledaš kakšnega oklepaja, podpičja ali kakšne vejice. Računalnik je namreč še bolj občutljiv na slovnične napake kot učitelji slovenščine! 🙂 Program vodi Katja K. Ošljak / Vsak.

Interaktivni inštrument, četrtek, 27. avgust, 10:00-13:00

Na programersko-umetniški delavnici pod vodstvom medijske umetnice Vesne Krebs boš spoznal_a, kako zanimivo postane, ko se lotimo povezovanja umetnosti in tehnologije. S pomočjo programa Scratch in spletne kamere boš ustvaril_a interaktivni avdio-vizualni inštrument, ki se bo z zvokom in sliko odzival na tvoje gibe. Ob zaključku delavnice se bomo z nastalimi interaktivnimi instalacijami poigrali pred velikim zaslonom.

Hekerji svoje prihodnosti, petek, 28. avgust, 10:00-13:00

Si tudi ti med tistimi, ki želijo postati hekerji? Pridruži se nam pri gledanju krajšega dokumentarnega filma o znanih slovenskih hekerjih in spoznaj, kako so se lotevali napadov prek interneta. Nekateri so nagajali, drugi so postali kriminalci, tretji hekajo z dobrimi nameni, medtem ko je vsem skupno to, da zelo dobro razumejo, kako delujejo računalniki in internet. Po ogledu filma bo sledila delavnica o etičnem (dobronamernem) in neetičnem (zlonamernem in škodljivem) programiranju, zatem pa še pregled varnejših in boljših aplikacij za računalnike in pametne telefone. Program vodi Domen Savič / Državljan D.

Brezplačno udeležbo mladim omogočata:

 

Logotip 3fs
Logotip Mestne knjižnice Ljubljana

Details

Start:
24. 8. 2020, 10:00
End:
28. 8. 2020, 13:00
Event Categories:
, ,

Organizers

Zavod Vsak
Knjižnica Polje

Venue

Knjižnica Polje
Polje 383
Ljubljana-Polje, 1000 Slovenija
+ Google Map
Phone
01 308 54 10