fbpx
Loading Dogodki

« Vsi Dogodki

Digitalna ustvarjalnica za deklice in dečke

5. 7. 2021, 8:30 - 9. 7. 2021, 14:30

Sestavljanje arduino semaforja

Šola se bo komaj končala, mi pa te ponovno vabimo v šolo!? Brez skrbi, ta je čisto drugačna: zabavna, ustvarjalna in polna zanimivih naprav. Vsak dan boš v dopoldanskem času spoznaval_a osnove programiranja ob ustvarjanju različnih izdelkov in umetniških del. Nato boš svoje izdelke stestiral_a in predstavil_a sošolcem in sošolkam: npr. ples algoritmov, interaktivno umetniško instalacijo, gibljivo pesem, spletno stran, ki jo boš preuredil_a po svojih željah, ali pa igro, ki jo boš ustvarila s pomočjo posebnega mini računalnika.

Vsak dan bo poskrbljeno za toplo kosilo in dovolj gibanja, da bodo tvoja glava in telo ostali v dobri kondiciji. Podrobnejši program aktivnosti po dnevih je predstavljen spodaj.

Udeležba je brezplačna. Poletno šolo organizirata zavod Vsak in VGC Skupna točka ZPM Ljubljana Moste-Polje. Možne so spremembe programa ali celo odpoved, če bi epidemiološke razmere tako zahtevale.

Lokacija

Lokacija poletne šole Digitalna ustvarjalnica bo znana kmalu.

Prijave

Prostih je 20 mest za deklice in dečke. Piši na: [email protected]

Program po dnevih

PON 5. julij: Ples algoritmov in programiranje brez računalnika

Programiranje boš najprej spoznaval_a peš in skozi plesno koreografijo. Na koncu dneva boš razumel_a tri pomembne postopke za razvrščanje podatkov, ki jim pravimo algoritmi, in sicer skozi ples (mehurčkasto razvrščanje oz. bubble sort), hojo po narisanem vzorcu (vzporedno razvrščanje oz. parallel sort) in ugibanje zamišljenega števila (binarno iskanje oz. binary search). Zatem se boš naučil_a sestaviti računalniški program, ki bo znal uganiti, katero število si si zamislil_a ti. Za sestavljanje programske kode boš uporabil_a Scratch.

Za razvedrilo in utrjevanje naučenega boste učenci_ke v skupinah pripravili_e svoje koreografije, ki bodo prikazala delovanje enega od algoritmov, pripravili_e kratek nastop za sošolke in sošolce.

TOR 6. julij: Programiranje interaktivnega inštrumenta

Na programersko-umetniški delavnici boš spoznal_a, kako zanimivo postane, ko se lotimo povezovanja umetnosti in tehnologije. S pomočjo programa Scratch in spletne kamere boš ustvaril_a interaktivni avdio-vizualni inštrument, ki se bo z zvokom in sliko odzival na tvoje gibe.

V zadnjem delu delavnice boste učenke in učenci v ekipah pripravili sodobno umetniško predstavo, t. i. interaktivni performens, v katerem boste svoje inštrumente predstavili in gledalcem_kam dali priložnost, da jih preizkusimo pred velikim zaslonom.

SRE 7. julij: Družbeno odgovorno programiranje in promet

V sredo boš sestavil_a semafor in ga upravljal_a prek mikrokrmilnika Arduino. S pomočjo mentorja boš semafor sprogramiral_a, tako da se bodo luči prižigale v pravem zaporedju in pravilno usmerjale promet. Nato se boš lotil_a še pisanja zahtevnejšega programa, ki bo urejal varno vožnjo skozi križišče s štirimi semaforji in bo moral poskrbeti, da se vozila med vožnjo skozi križišče ne bodo zaletela.

Na koncu bomo s pomočjo avtomobilčkov izvedli simulacijo prometa skozi križišče, da boš lahko stestiral_a svoje semaforje. Kot inženir_ka si vendarle odgovoren_a za posledice, ki jih tvoja digitalna tehnologija prinaša uporabnikom!

ČET 8. julij: Spletno programiranje kot poezija

Četrtkov program združuje literarno ustvarjanje in spletno programiranje. Ne uide ti niti koristen in razburljiv vpogled v širši kontekst spletne kulture in arhitekture interneta. Da te zadeva ne ugrizne, saj internet skriva tudi pošasti! Na zanimivi delavnici boš spreminjala kodo spletnih mest in se ob tem močno zabaval_a. Spoznala boš marsikaj zanimivega o e-poeziji in tehnologiji HTML, ki spletne strani naredi take, kot so (računalnik namreč spletne strani vidi nekoliko drugače kot jih mi).

V nadaljevanju boš, pisal_a in programiral_a svoje pesmi ali kratke zgodbe, ki jih boš lahko predstavil_a sošolkam in sošolcem ter objavil_a na spletu, če boš želel_a.

PET 9. julij: Mini računalnik za maksi zabavo

BBC Micro:bit je mini računalnik, ki pa veliko obeta. V petek se boš z njegovo uporabo naučil_a, kako Micro:bitu ukazati, da ti sporoči temperaturo prostora, spremenil_a ga boš v igralno kocko, z njegovo pomočjo prijatelja izzval_a v igri papir, kamen, škarje … Ravno prav poučno in zabavno za prijeten zaključek tedna raziskovanja digitalnih tehnologij.

Podrobnosti

Začetek:
5. 7. 2021, 8:30
Konec:
9. 7. 2021, 14:30
Kategorije Dogodek:
, ,

Organizatorji

Zavod Vsak
ZPM Ljubljana Moste-Polje