fbpx
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Digitalna ustvarjalnica za deklice in dečke

5. 7. 2021, 8:30 - 9. 7. 2021, 14:30

Sestavljanje arduino semaforja

Šola se bo komaj končala, mi pa te ponovno vabimo v šolo!? Brez skrbi, ta je čisto drugačna: zabavna, ustvarjalna in polna zanimivih naprav. Vsak dan boš v dopoldanskem času spoznaval_a osnove programiranja ob ustvarjanju različnih izdelkov in umetniških del. Nato boš svoje izdelke stestiral_a in predstavil_a sošolcem in sošolkam: npr. ples algoritmov, interaktivno umetniško instalacijo, gibljivo pesem, spletno stran, ki jo boš preuredil_a po svojih željah, ali pa igro, ki jo boš ustvarila s pomočjo posebnega mini računalnika.

Vsak dan bo poskrbljeno za toplo kosilo in dovolj gibanja, da bodo tvoja glava in telo ostali v dobri kondiciji. Podrobnejši program aktivnosti po dnevih je predstavljen spodaj.

Udeležba je brezplačna. Poletno šolo organizirata zavod Vsak in VGC Skupna točka ZPM Ljubljana Moste-Polje. Možne so spremembe programa ali celo odpoved, če bi epidemiološke razmere tako zahtevale.

Lokacija

Lokacija poletne šole Digitalna ustvarjalnica bo znana kmalu.

Prijave

Vsa mesta so že zasedena, lahko pa pišeš na [email protected], da te obvestimo, če bi se kakšno mesto sprostilo zaradi odpovedi.

Program po dnevih

PON 5. julij: Ples algoritmov in programiranje brez računalnika, vodi Katja K. Ošljak/VSAK

Programiranje boš najprej spoznaval_a peš in skozi plesno koreografijo. Na koncu dneva boš razumel_a tri pomembne postopke za razvrščanje podatkov, ki jim pravimo algoritmi, in sicer skozi ples (mehurčkasto razvrščanje oz. bubble sort), hojo po narisanem vzorcu (vzporedno razvrščanje oz. parallel sort) in ugibanje zamišljenega števila (binarno iskanje oz. binary search). Zatem se boš naučil_a sestaviti računalniški program, ki bo znal uganiti, katero število si si zamislil_a ti. Za sestavljanje programske kode boš uporabil_a Scratch.

Za razvedrilo in utrjevanje naučenega boste učenci_ke v skupinah pripravili_e svoje koreografije, ki bodo prikazala delovanje enega od algoritmov, pripravili_e kratek nastop za sošolke in sošolce.

TOR 6. julij: Mediji in internet, vodi Domen Savič/DRŽAVLJAN D

V torek boš ustvarjal_a fotografske ali video posnetke oziroma fotoreportaže ali vloge, ki jih boš objavil_a na posebni spletni strani, ki bo v ta namen postala čisto pravi spletni medij. Med ustvarjanjem digitalnih novinarskih prispevkov se bomo pogovarjali o medijih, njihovi vlogi v družbi, kredibilnosti virov in pomenu preverjanja informacij ter drugih pomembnih nalogah novinarjev in uredništev.

V zadnjem delu delavnice boš svoje medijske objave predstavil_a sošolkam in sošolcem.

SRE 7. julij: Družbeno odgovorno programiranje in promet, vodi Igor Trupina/JUB

V sredo boš sestavil_a semafor in ga upravljal_a prek mikrokrmilnika Arduino. S pomočjo mentorja boš semafor sprogramiral_a, tako da se bodo luči prižigale v pravem zaporedju in pravilno usmerjale promet. Nato se boš lotil_a še pisanja zahtevnejšega programa, ki bo urejal varno vožnjo skozi križišče s štirimi semaforji in bo moral poskrbeti, da se vozila med vožnjo skozi križišče ne bodo zaletela.

Na koncu bomo s pomočjo avtomobilčkov izvedli simulacijo prometa skozi križišče, da boš lahko stestiral_a svoje semaforje. Kot inženir_ka si vendarle odgovoren_a za posledice, ki jih tvoja digitalna tehnologija prinaša uporabnikom!

ČET 8. julij: Spletno programiranje kot poezija, vodi pesnik in programer Jaka Železnikar

Četrtkov program združuje literarno ustvarjanje in spletno programiranje. Ne uide ti niti koristen in razburljiv vpogled v širši kontekst spletne kulture in arhitekture interneta. Da te zadeva ne ugrizne, saj internet skriva tudi pošasti! Na zanimivi delavnici boš spreminjala kodo spletnih mest in se ob tem močno zabaval_a. Spoznala boš marsikaj zanimivega o e-poeziji in tehnologiji HTML, ki spletne strani naredi take, kot so (računalnik namreč spletne strani vidi nekoliko drugače kot jih mi).

V nadaljevanju boš, pisal_a in programiral_a svoje pesmi ali kratke zgodbe, ki jih boš lahko predstavil_a sošolkam in sošolcem ter objavil_a na spletu, če boš želel_a.

PET 9. julij: Mini računalnik za maksi zabavo, vodi Gordana Erdelić/CANCEL

BBC Micro:bit je mini računalnik, ki pa veliko obeta. V petek se boš z njegovo uporabo naučil_a, kako Micro:bitu ukazati, da ti sporoči temperaturo prostora, spremenil_a ga boš v igralno kocko, z njegovo pomočjo prijatelja izzval_a v igri papir, kamen, škarje … Ravno prav poučno in zabavno za prijeten zaključek tedna raziskovanja digitalnih tehnologij.

Details

Start:
5. 7. 2021, 8:30
End:
9. 7. 2021, 14:30
Event Categories:
, ,

Organizers

Zavod Vsak
ZPM Ljubljana Moste-Polje