fbpx
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Počitniška šola programiranja, 2. termin

26. 8. 2019 - 30. 8. 2019

Štirje arduino semaforji

20 najstnikov bo zadnji teden počitnic namesto na morju preživelo med ustvarjanjem računalniških animacij, oblikovanjem računalniških iger in pisanjem programske kode. Dekleta in fantje, stari 11-15 let, bodo v ustvarjalnem in sproščenem vzdušju spoznavali programiranje računalniških iger, se preizkusili v izdelovanju semaforjev, ki skrbijo za varnost v prometu, ter na spletu objavljali svoje umetniške animacije. Poleg tega bodo ustvarili spletni angleško-slovenski slovar za mlade programerje in postavili razstavo svojih izdelkov v galeriji ter na spletu.

Brezplačna udeležba

Izvedbo v celoti omogoča generalni pokrovitelj počitniške šole Zavarovalnica Triglav, d.d., zato je udeležba brezplačna.

Zavarovalnica Triglav, d.d.

Od ponedeljka do petka, 9.-15. ure

Poletna počitniška šola traja pet dni in obsega več izobraževalnih sklopov, v katerih:

  • razvijate računalniško mišljenje,
  • spoznavate programske koncepte,
  • izdelate računalniško igro,
  • se naučite etične, varne in odgovorne rabe digitalne tehnologije;
  • s pisanjem programske kode ustvarjate animacije;
  • soustvarjate angleško-slovenski slovar mladih programerjev in nadgrajujete svoj besedni zaklad ter
  • se preizkusite v postavljanju klasične in spletne razstave del, ki bodo nastala med obiskovanjem poletne šole.
Ponedeljek
Programiranje brez računalnika

Cilj prvega dne je poznavanje konceptov, kot so algoritem, programska koda, računalniški ukazi, spremenljivke in zanke. Programiranja in algoritmov se boste najprej lotili brez računalnika (npr. razvrščanje podatkov po velikosti med sprehodom po algoritmu, ki ga bomo narisali na tla). Nadaljevali boste s sestavljanjem prvih programskih ukazov s pomočjo t. i. blokovnega jezika (z orodji kot so Blockly, Sratch, Pišek) in pri tem ustvarili preprosto računalniško igro.

Sklop vodi Gordana Erdelić, ki je prepoznavna kot ena izmed gonilnih sil projekta “5 za vzgojo”, mentorica programiranja in elektronike, humanitarka ter aktivistka. Sodelovala je tudi pri vključevanju mladostnikov iz dežel brez spremstva v družbo, pri zbiranju življenjskih potrebščin za migrante in otroke iz revnih družin ter številnih drugih humanitarnih aktivnostih.

Torek
Angleščina kot lingua franca programerjev

Otrokom, katerih materni jezik ni angleščina, učenje programiranja zaradi ukazov v angleščini predstavlja veliko večji izziv kot njihovim angleško govorečim vrstnikom po svetu.  Da bo vaš vstop v svet programskih jezikov lažji, vas bomo mentorji v poletni šoli na te izraze opozarjali in skupaj z vami iskali slovenske ustreznice. V torek pa boste sami ustvarili  – sprogramirali in objavili spletni slovarček angleških izrazov, s katerimi se boste srečali v poletni šoli.

Pri ustvarjanju slovarja vas bo vodila Katja K. Ošljak, slovenska ambasadorka projekta EU Code Week, ki od leta 2015 v okviru številnih projektov mlade spodbuja k pridobivanju digitalnih veščin.

Sreda
Odgovornost tehnologije do posameznika in družbe

Ker je poleg znanja programiranja pomembno tudi razumevanje družbenih učinkov tehnologije, ki jo uporabljamo in razvijamo, boste diskutirali o zasebnosti na spletu, varni rabi tehnologije, odgovornosti uporabnikov in ustvarjalcev spletnih platform. Pridobili boste znanje o etičnih in varnostnih vprašanjih objavljanja na spletu ter o izzivih uporabnikov in razvijalcev platform.

Sklop vodi Domen Savič, Državljan Ddigitalni aktivist in strokovnjak za medijsko pismenost. Redno organizira delavnice, okrogle mize in druge dogodke, posvečene medijski pismenosti, varni rabi tehnologije in etiki.

Arduino semafor

V sredo se boste lotili programiranja in elektronike, sestavili semafor ?ter ga upravljali prek mikrokrmilnika Arduino. Semafor boste sprogramirali, tako da se bodo luči prižigale v pravem zaporedju in pravilno usmerjale promet. Nato se boste lotili še pisanja zahtevnejšega programa, ki bo urejal varno vožnjo skozi križišče s štirimi semaforji in bo moral poskrbeti, da se vozila med vožnjo skozi križišče ne bodo zaletela. Inženirji smo vendarle odgovorni za posledice, ki jih naša tehnologija prinaša uporabnikom, kajne?

Vodil vas bo Igor Trupina, branilec idej odprte kode, aktivni član mreže Wlan slovenija in sodelavec pri projektih Ljudmile, Festivala Histeria, Duh Časa in številnih drugih.

Četrtek
Računalniške animacije

Računalniška animacija združuje umetnost in programiranje. Animacije se boste lahko lotili bodisi v Processingu ali Scratchu (ne skrbi, če še za nič od tega nisi slišal_a, mentorica ti bo vse razložila). Ne bo pa vam ušel niti koristen in razburljiv vpogled v širši kontekst spletne kulture in arhitekture interneta. V četrtek boste torej ustvarjali svoje animacije in se ob tem naučili, da računalnik umetnost vidi drugače kot naše oči.

Sklop vodi Vesna Krebs, mednarodno uspešna vizualna umetnica in likovna pedagoginja, ki ustvarja med Londonom in Ljubljano. Dekleta in fantje bodo pod njenim vodstvom programirali lastne umetniške animacije.

Petek
Razstava v galeriji in na spletu

Ob zaključku poletne šole programiranja bomo pripravili razstavo izdelkov, ki jih boste ustvarili udeleženci poletne šole. Dekleta in fantje boste sami zasnovali koncept in obe razstavi realizirali s pomočjo mentorjev.

Otvoritev razstave bo v petek, 30. avgusta, ob 15. uri.

Petkov program vodita Vesna Krebs in Katja K. Ošljak.

Hrana za možgane

Prazna vreča ne stoji pokonci, zato bomo vsak dan poskrbeli za malico in kosilo.
Zavarovalnica Triglav, d.d.

Prijave so zaključene

Obveščamo vas, da smo za počitniško šolo programiranja, umetnosti in etike prejeli veliko prijav, več kot je na voljo prostih mest. Prednost smo dali fantom in dekletom iz programov Zveze prijateljev mladine.

Če želite biti pravočasno obveščeni o prihodnjih izvedbah počitniške šole in drugih programih digitalne vzgoje, nam pustite svoj kontakt.

Prijavite se na sporočila o novih terminih

 

Verification

Details

Start:
26. 8. 2019
End:
30. 8. 2019
Event Categories:
, ,

Organizer

Zavod Vsak
View Organizer Website

Venue

Poligon kreativni center
Tobačna ulica 5
Ljubljana, Slovenia
+ Google Map