fbpx
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Zimska šola programiranja za osnovnošolke

25. 2. 2019 - 1. 3. 2019

Računalniška učilnica v Poligonu
Za dekleta iz programov Zveze prijateljev mladine med zimskimi počitnicami pripravljamo brezplačno šolo programiranja. Med 25. 2. in 1. 3. bodo dekleta v Poligon kreativnem centru spoznala osnove programiranja računalniških igric, se preizkusila v izdelovanju elektronske vremenske postaje in pametnih oblačil, debatirala bodo o odgovorni in etični rabi tehnologije ter na delavnici v kemijskem laboratoriju Instituta Jožef Stefan spoznavala uporabo računalništva v znanosti.

Osnove programiranja

V ponedeljek bodo spoznavale osnove programiranja, medtem ko bodo s programom Scratch ustvarjale računalniške igre. Da med delavnico ne bodo migali samo možgani, se bodo dekleta učila postopkov za razvrščanje podatkov tudi brez računalnika, in sicer med gibanjem v prostoru.

Mentorici: dr. Mateja Verlič Brunčič in Katja K. Ošljak

Elektronika

V torek bodo dekleta izdelalovala mini vremenske postaje. Na mikrokrmilnik Arduino bodo povezale senzorje za merjenje temperature in vlage ter priključile ultrazvočni senzor. Z vremensko postajo bodo izmerile količino padavin in spremljale ali je v prostoru prišlo do izpusta vode. Vremenske postaje bodo sprogramirale tako, da bodo ob preseženih mejnih vrednostih oddajale opozorila s svetlobnimi in z zvočnimi signali.

Mentor: dr. Matej Kovačič, Institut Jožef Stefan, C3T

Računalniki znanstvenikov

V sredo bodo dekleta obiskala kemijski laboratorij na Institutu Jožef Stefana, kjer bodo spoznavala, kako računalniki znanstvenikom pomagajo spremljati kemijske poskuse. Med delavnico bodo dekleta izdelala naprave, s katerimi bodo spremljale ali in za koliko se med reakcijo spremeni temperatura in pH snovi. Za enega od poskusov bodo temperaturni senzor priključile na mikrokrmilnik Arduino in ga sprogramirale, da bo na računalniškem zaslonu risal graf temperaturne spremembe. Prav tako bodo spoznale izdelavo in delovanje preprostega pH metra. Modul izvajamo v sodelovanju s Šolo eksperimentalne kemije.

Mentorja: dr. Melita Tramšek, Institut Jožef Stefan, Odsek za anorgansko kemijo in tehnologijo in dr. Matej Kovačič, Institut Jožef Stefan, C3T

Odgovornost v času interneta

Četrtkov program je razdeljen v tri dele, v katerih bodo dekleta spoznavala: medijsko pismenost, npr. kako se uporabniki množičnih medijev znajdejo v poplavi medijskih vsebin, zakaj ni vsak YouTube kanal že sam po sebi kvaliteten vir informacij; etiko programiranja, npr. kaj vse je priporočljivo upoštevati, ko se odločamo za ustvarjanje nove digitalne storitve oziroma produkta, kaj lahko glede zaščite zasebnosti naredimo sami; ekonomijo nadzora, npr. koliko so vredni naši osebni podatki, kako jih preprodajajo in kako se lahko pri tem zaščitimo. Program izvajamo v sodelovanju z Zavodom Državljan D.

Mentor: Domen Savič, Zavod Državljan D

Pametna oblačila

Zadnji dan se bodo dekleta posvetila modi in bodo spoznavala uporabo računalništva pri izdelavi pametnih oblačil. S pomočjo mentorjev bodo dekleta izdelala elektronsko nosljivo glasbilo, ki bo sestavljeno iz mikrokontrolerja ter ostalih interaktivnih/prevodnih delov. Pri tem bodo utrjevala znanje iz elektronike, delovanja senzorjev in spoznavala prevodni tekstil. S svojimi nosljivimi glasbili bodo nato z gibanjem in interakcijami ustvarjala zvoke. Program so pripravili sodelavci Rampa Laba.

Mentorici: Sanja Hrvačanin in Eva Pondrk, obe iz Rampa Laba

Details

Start:
25. 2. 2019
End:
1. 3. 2019
Event Categories:
,
Website:
https://codeweek.si/zimska-sola/

Organizers

< vsak >
Code Week
Poligon kreativni center

Venue

Poligon kreativni center
Tobačna ulica 5
Ljubljana, Slovenia
+ Google Map