fbpx
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Počitniška šola programiranja, 1. termin

1. 7. 2019 - 5. 7. 2019

Dekle preverja delovanje računalniške kode

20 deklet in fantov, starih 11-15 let, vabimo v poletno šolo, kjer se boste na zabaven način naučili osnov programiranja in se preizkusili v izdelovanju računalniških igric. Poleg tega boste pisali in na spletu objavili e-pesmi, ustvarili klasično ter spletno razstavo svojih izdelkov in spoznali veščine za odgovorno rabo tehnologije. Prijave za 1. termin so zaključene, možne pa so še prijave na 2. termin počitniške šole, ki se v Kreativnem centru Poligon prične 26. avgusta.

Izvedbo v celoti omogoča generalni pokrovitelj počitniške šole Zavarovalnica Triglav, d.d., zato je udeležba brezplačna.

Zavarovalnica Triglav, d.d.

Od ponedeljka do petka, 9.-15. ure

Poletna počitniška šola traja pet dni in obsega pet izobraževalnih sklopov, v katerih razvijate računalniško mišljenje, spoznavate programske koncepte, izdelate računalniško igro, se naučite etične, varne in odgovorne rabe digitalne tehnologije ter ustvarjate e-poezijo. Ob tem nadgrajujete svoj angleški besedni zaklad in se preizkusite v postavljanju klasične in spletne razstave del, ki bodo nastala med obiskovanjem poletne šole.

Ponedeljek
Programiranje brez računalnika

Cilj prvega dne je poznavanje konceptov, kot so algoritem, programska koda, računalniški ukazi, spremenljivke in zanke. Programiranja in algoritmov se boste najprej lotili brez računalnika (npr. razvrščanje podatkov po velikosti med sprehodom po algoritmu, ki ga bomo narisali na tla). Nadaljevali boste s sestavljanjem prvih programskih ukazov s pomočjo t. i. blokovnega jezika (z orodji kot so Blockly, Sratch, Pišek) in pri tem ustvarili preprosto računalniško igro.

Sklop vodi dr. Mateja Verlič Brunčič, Equaleyes, ki je je izkušena mentorica in predavateljica z doktoratom znanosti s področja računalništva. Njene delavnice so navdihujoče in mlade opogumljajo, da se lotijo programiranja.

Torek
Angleščina kot lingua franca programerjev

Otrokom, katerih materni jezik ni angleščina, učenje programiranja zaradi ukazov v angleščini predstavlja veliko večji izziv kot njihovim angleško govorečim vrstnikom po svetu.  Da bo vaš vstop v svet programskih jezikov lažji, vas bomo mentorji v poletni šoli na te izraze opozarjali in skupaj z vami iskali slovenske ustreznice. V torek pa boste sami ustvarili  – sprogramirali in objavili spletni slovarček angleških izrazov, s katerimi se boste srečali v poletni šoli.

Pri ustvarjanju slovarja vas bo vodila Katja K. Ošljak, slovenska ambasadorka projekta EU Code Week, ki od leta 2015 v okviru številnih projektov mlade spodbuja k pridobivanju digitalnih veščin.

Sreda
Odgovornost tehnologije do posameznika in družbe

Ker je poleg znanja programiranja pomembno tudi razumevanje družbenih učinkov tehnologije, ki jo uporabljamo in razvijamo, boste diskutirali o zasebnosti na spletu, varni rabi tehnologije, odgovornosti uporabnikov in ustvarjalcev spletnih platform. Pridobili boste znanje o etičnih in varnostnih vprašanjih objavljanja na spletu ter o izzivih uporabnikov in razvijalcev platform.

Sklop vodi Domen Savič, Državljan Ddigitalni aktivist in strokovnjak za medijsko pismenost. Redno organizira delavnice, okrogle mize in druge dogodke, posvečene medijski pismenosti, varni rabi tehnologije in etiki.

Arduino semafor

V sredo se boste lotili programiranja in elektronike, sestavili semafor ?ter ga upravljali prek mikrokrmilnika Arduino. Semafor boste sprogramirali, tako da se bodo luči prižigale v pravem zaporedju in pravilno usmerjale promet. Nato se boste lotili še pisanja zahtevnejšega programa, ki bo urejal varno vožnjo skozi križišče s štirimi semaforji in bo moral poskrbeti, da se vozila med vožnjo skozi križišče ne bodo zaletela. Inženirji smo vendarle odgovorni za posledice, ki jih naša tehnologija prinaša uporabnikom, kajne?

Vodil vas bo Igor Trupina, branilec idej odprte kode, aktivni član mreže Wlan slovenija in sodelavec pri projektih Ljudmile, Festivala Histeria, Duh Časa in številnih drugih.

Četrtek
E-poezija

E-poezija združuje literarno ustvarjanje in (spletno) programiranje. Ne uide nam tudi koristen in razburljiv vpogled v širši kontekst spletne kulture in arhitekture interneta. Da nas zadeva ne ugrizne, saj internet skriva tudi pošasti! Na zanimivi delavnici boste pisali in programirali svoje pesmi ali kratko prozo. Spoznali boste marsikaj zanimivega o e-poeziji kot tudi HTML, vsemogočno skrivnost, ki spletne strani naredi take, kot so (računalnik namreč spletne strani vidi nekoliko drugače kot jih mi).

Sklop vodi Jaka Železnikar, slovenski e-pesnik, pionir na področju e-literature in avtor prve slovenske e-pesniške zbirke (1997). Napisal je več knjig in razvil robota za pripovedovanje zgodb. Je izkušen moderator delavnic za otroke in odrasle.

Petek
Razstava v galeriji in na spletu

Ob zaključku poletne šole programiranja bomo pripravili razstavo izdelkov, ki jih boste ustvarili udeleženci poletne šole. Dekleta in fantje boste sami zasnovali koncept in obe razstavi realizirali s pomočjo mentorjev.

Petkov program vodita Jaka Železnikar in Katja K. Ošljak.

Hrana za možgane

Prazna vreča ne stoji pokonci, zato bomo vsak dan poskrbeli za malico in kosilo. Ker pa možgani za delo potrebujejo tudi kisik, boste med odmori svoje ude razgibali na svežem zraku.

Zavarovalnica Triglav, d.d.

Prijave

Možne so še prijave na 2. termin počitniške šole, ki se v Kreativnem centru Poligon prične 26. avgusta.

Details

Start:
1. 7. 2019
End:
5. 7. 2019
Event Categories:
, ,

Organizers

Zavod Vsak
Poligon kreativni center

Venue

Poligon kreativni center
Tobačna ulica 5
Ljubljana, Slovenia
+ Google Map