fbpx

Frances Haugen o družbenih omrežjih in družbeni škodi v Sloveniji

Žvižgačka Frances Haugen med nagovorom Evropskega parlamenta

Potrebujemo regulacijo in transparentnost za omejevanje težav, ki izvirajo iz družbenih omrežij

“Mark Zuckerberg Slovenije ne ceni dovolj,” je mladim in civilni družbi v Sloveniji sporočila žvižgačka Frances Haugen.

Na dogodku, ki ga je gostil zavod Vsak, je Frances Haugen govorila o rizikih za mlade in za demokracijo v Sloveniji, ki so povezani z družbenimi omrežji, kot sta Facebook in Instagram.

Izpostavila je tri glavne probleme:
  • Platforme, kot je Instagram, predstavljajo nevarnost za duševno zdravje, še posebej pri mladih ženskah. Pri Instagramu so opravili interno raziskavo, ki je pokazala, da družbeno omrežje mladim povzorča škodo, a v podjetju kljub temu niso ukrepali.
  • Algoritmi, ki mladim priporočajo škodljive vsebine. Frances Haugen je to ponazorila s primerom, da se spremljanje popolnoma nedolžnih vsebin na Facebooku, kot so recepti za zdravo hrano, hitro sprevrže v prikazovanje sporočil, ki mlade na nagovarjajo k anoreksiji.
  • Nevarnosti zasvojenosti z družbenimi omrežji, o katerih podjetja ne poročajo in poročanje o njih sistematično zavirajo.
Metaverse in škoda za najmlajše

Še posebej jo skrbi Metaverse, ki je zasnovan tako, da povzroča večjo zasvojenost, ustvarja več tesnobe in tudi poškoduje otroške oči, ki se še razvijajo. V zvezi s tem je Frances Haugen povedala, da ni bilo opravljenih dovolj raziskav, da bi lahko vedeli, ali je produkt varen. »Ne vemo še, kaj nas čaka, vendar mislim, da se bo zgodil trenutek, ko se bomo čez 5 let ozrli nazaj in bomo takrat začeli skrbeti za varno zasnovo tehnoloških izdelkov. Ker bo do takrat poškodovana cela kohorta otrok.”

Načelo Safety by design

S tem je izpostavila pomen odgovornega tehnološkega razvoja t. i. načela Safety by Design in potrebo po predpisih, ki bodo zagotovili, da so platforme v prvi vrsti varne za otroke. Zavod Vsak poziva k spoštovanju otrokovih pravic tudi za otroke v Sloveniji, vključno z njihovimi pravicami do varnosti in zasebnosti, ter k sprejetju predpisov, ki morajo od razvijalcev digitalne tehnologije zahtevati, da še posebej pri razvoju tehnologije za najmlajše, zagotavljajo varnost skozi samo tehnološko zasnovo produkta.

Škoda za demokracijo

Ob prihajajočih volitvah v Sloveniji je spregovorila tudi o možnostih širjenja dezinformacij, ki razkrajajo demokracijo, ter o tem, da so družbena omrežja zasnovana tako, da krepijo razdiralna sporočila. Opisala je, kako Facebookov algoritem škoduje demokratičnim razpravam. “Kot smo videli na številnih nedavnih volitvah po svetu – predvsem v Združenih državah – so grožnje za integriteto volitev nepredvidljive in se lahko hitro stopnjujejo. Slovenija, zlasti z volitvami, ki se dogajajo med izbruhom tragične krize na evropskih mejah, ni izjema. Družbeni mediji so glavni vektor za usklajene kampanje dezinformiranja. Prilivajo olje na ogenj zmede in lažnih novic. Ojačujejo najbolj senzacionalistične vsebine na škodo ravnovesja in dejstev. Ne moremo se zanesti na same platforme, da bodo to uredile, in potrebujemo regulacijo in transparentnost za omejevanje teh groženj.”

Njeno glavno sporočilo je bilo: “Ukrepe, ki vodijo k odgovornosti, moramo uveljaviti skozi zakone.”

Na voljo je tudi zvočna datoteka pogovora