fbpx

Znanstvena raziskava v ustvarjalni preobleki

Od 11. maja je na ogled razstava o digitalni zasebnosti mladih, ki črpa navdih iz raziskave ter na svež in humoren način odkriva in izpostavlja izzive in priložnosti odraščanja v vse bolj digitaliziranem svetu.

Na otvoritvi razstave je zbrane nagovorila ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh, Ministrstvo za digitalno preobrazbo RS. Sledil pa je pogovor o pomenu rezultatov in o upodatkovljeni prihodnosti odraščajočih v Sloveniji ter Evropi, v katerem so sodelovale dr. Jelena Burnik, vodja mednarodnega sodelovanja in nadzora pri Informacijskem pooblaščencu, dr. Rys Farthing, Reset Tech in Katja K. Ošljak, Vsak.

Jedro popolnoma analogne razstave o problemih zasebnosti v digitaliziranem svetu je najstniška soba, v kateri odrašča Vanja – ki je fant ali dekle, kakor želi občinstvo. Vanja staršem prepoveduje vstop v sobo, v kateri ustvarja svoj svet. Danes ustvarja meme za šolski projekt in sestavlja črno-bele, domnevno nerešljive puzle.

Zunanje stene sobe pa vztrajajo pri preizpraševanju, ki ga zastavlja raziskava. Znaš preveriti, katere podatke aplikacije zbirajo o tebi? In – ali to dejansko preverjaš?

Digitalne platforme in aplikacije namreč ne marajo skrivnosti. Sledijo nam od prenatalnega obdobja do smrti. Pogosto svoje pogoje uporabe zavijajo v zapleten pravni, največkrat le angleški jezik. Danes je skorajda nemogoče in nepredstavljivo živeti analogno. Hkrati pa je upravljanja lastnega digitalnega odtisa vse bolj zahtevno.

Z igrivo formo memov, razglednic in protestniških plakatov avtorice raziskave občinstvo spodbujajo – ne le k premislekom o tem, v kakšni družbi živimo in kakšne si želimo, ampak k aktivizmu, oblikovanju in sporočanju lastnih zahtev oblikovalcem nacionalnih in evropskih politik.

Bi razstavo gostili pri vas?

Razstava bo na ogled v Računalniškem muzeju vse do 10. junija, jeseni pa bo nadaljevala pot po festivalih, šolah in drugih ustanovah.

Ste zainteresirani, da bi razstavo postavili pri vas? Oglasite se nam na [email protected].

Produkcija: Vsak, Poligon in Purpose

Idejna zasnova: Eva Matjaž
Izvedba: Eva Matjaž, Katja K. Ošljak, Rys Farthing, Taylor Gese
Umetniška zasnova: Claire Sutton
Oblikovanje: Claire Sutton, Suma Balaram Schippers
Tehnična podpora: Nejc Matjaž, Lovro Dežman
Specialist za najstnike: Kolja Starovojtov
Fotografije: Aleš Rosa