fbpx

Nihńće brez

Nihńće brez - zbiranje rańćunalniŇ°ke opreme za uńćence in dijake

Veńć sto Ň°olarjev potrebuje rańćunalnike – lahko pomagaŇ°?

Medtem ko so se uńćitelji in uńćenci ńćez nońć prilagodili na pouk od doma, je po ocenah Ministrstva za izobraŇĺevanje, znanost in Ň°port, o katerih je porońćal tudi Dnevnik RTV Slovenija, pri nas Ň°e vedno veńć kot 700 Ň°olarjev, ki doma nimajo ustrezne opreme za uńćenje na daljavo. V sodelovanju z DruŇ°tvom Duh ńćasa, smo se zato lotili akcije Nihńće brez. PridruŇĺi se nam na vsak.si/racunalniki.

҆olarjem, ki doma nimajo internetne povezave in niti rańćunalnika ali tablice, bodo sicer najprej pomagali z izposojo Ň°olskih rańćunalnikov. A te bo, ko bodo Ň°ole ponovno odprte (po informacijah, ki jih imamo mi), potrebno vrniti.

Kaj pa potem?

Ker ne Ňĺelimo, da bi uńćenci in uńćenke kasneje ponovno ostali brez rańćunalnikov in se Ň°e enkrat znaŇ°li onkraj digitalne lońćnice, smo se z DruŇ°tvom Duh ńćasa lotili akcije Nihńće brez. V okviru akcije bodo prostovoljci iz DruŇ°tva Duh ńćasa najprej usposobili okrog 300 rabljenih rańćunalnikov, ki Ňĺe ńćakajo na pregled v njihovi delavnici. Da bi z napravami lahko opremili vse prikrajŇ°ane uńćence in dijake, pa potrebujemo Ň°e vsaj enkrat toliko naprav.

Dostop do rańćunalnika je prvi korak k opolnomońćenju mladih
Dostop do rańćunalnika je prvi korak na poti k opolnomońćenju mladih v informacijski druŇĺbi.

Donirate lahko posamezniki in organizacije

Pri tem prosimo za pomońć organizacije in posameznike, ki bi Ňĺeleli donirati opremo, da svoj namen vpiŇ°ete v evidenco: vsak.si/racunalniki. Oprema ne rabi biti nova, a hkrati naj ne bo popolnoma zastarela, da jo bo moŇĺno uporabljati za raziskovanje in uńćenje. Okoli 10 let star rańćunalnik je lahko npr. Ň°e dovolj zmogljiv za uńćenje in delo pri pouku.

ńĆe doniraŇ° veńćje Ň°tevilo naprav, se nam lahko oglasiŇ° tudi po e-poŇ°ti [email protected] ali [email protected]

Katera oprema pride v poŇ°tev?

  • Namizni rańćunalniki
  • Prenosniki
  • VGA-kabli
  • Tablice
  • MiŇ°ke
  • Tipkovnice
  • Zasloni
  • Rami DDR3
  • Trdi diski SATA (posebej tisti iz prenosnikov)

Donacije bomo prevzeli, takoj ko bo moŇĺno

V trenutni situaciji zaradi tveganj, povezanih s Ň°irjenjem covid-19, donirano opremo sprejemamo le po predhodnem dogovoru in po posebnem protokolu brez fizińćnega stika. Zato te bomo po vpisu v evidenco kontaktirali in se dogovorili za prevzem.


Pobudo, s katero pomagamo pri zbiranju rańćunalniŇ°ke opreme za Ň°olarje, smo pripravili z DruŇ°tvom Duh ńćasa. MIZ҆, ki v sodelovanju s Ň°olami in Zavodom RS za Ň°olstvo evidentira potrebe in koordinira distribucijo od donatorjev do uńćencev v ńćasu pisanja tega prispevka z nami (Ň°e) ni uradno potrdilo sodelovanja.

Posodobljeno 14. aprila 2020:

ZRS҆ nas je 8. aprila obvestil, da nam ne bodo pomagali pri razdelitvi rabljene opreme (ńćeprav je ta obnovljena in delujońća) Ň°olarjem.

Na nas pa se Ň°e vedno obrańćajo starŇ°i osnovnoŇ°olcev in dijakov, ki so Ň°e vedno brez rańćunalnikov in jih nujno potrebujejo za sodelovanje pri pouku. Zato v sodelovanju z ZPM Moste-Polje iŇ°ńćemo poti, kako rańćunalniŇ°ko opremo najhitreje pripeljati do prejemnikov; bodisi do Ň°ol, ki so same prevzele pobudo in se obrnile na nas, bodisi do uńćencev in dijakov, katerih starŇ°i nam poŇ°iljajo proŇ°nje.

Posodobljeno 20. oktobra 2020:

19. oktobra je doma ponovno ostalo veliko Ň°olarjev in Ň°e vedno so mnogi brez opreme za pouk na daljavo, zato druŇ°tvo Duh ńćasa nadaljuje z zbiranjem in obnovo rańćunalniŇ°ke opreme. Zato ponovno prosimo organizacije in posameznike za donacijo odsluŇĺene rańćunalniŇ°ke opreme. Predvsem prenosniki, namizni rańćunalniki in VGA-kabli so tisto, ńćesar trenutno najbolj primanjkuje.

Donatorji, prosimo, vpiŇ°ite svoj namen: vsak.si/racunalniki, da se dogovorimo za prevzem opreme. ńĆe doniraŇ° veńćje Ň°tevilo naprav, se nam lahko oglasiŇ° tudi po e-poŇ°ti [email protected].

Medijski odziv

Veseli nas, da mediji porońćajo o mnogih pobudah zbiranja in doniranja opreme po vsej drŇĺavi. Tako pa so o naŇ°i akciji porońćali na RTV v Izodromu, na Valu 202, v oddaji Kaj Dogaja? Z Jonasom in v Delu.