fbpx

Nihče brez

Nihče brez - zbiranje računalniške opreme za učence in dijake

Več sto šolarjev potrebuje računalnike – lahko pomagaš?

Medtem ko so se učitelji in učenci čez noč prilagodili na pouk od doma, je po ocenah Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, o katerih je poročal tudi Dnevnik RTV Slovenija, pri nas še vedno več kot 700 šolarjev, ki doma nimajo ustrezne opreme za učenje na daljavo. V sodelovanju z Društvom Duh časa, smo se zato lotili akcije Nihče brez. Pridruži se nam na vsak.si/racunalniki.

Šolarjem, ki doma nimajo internetne povezave in niti računalnika ali tablice, bodo sicer najprej pomagali z izposojo šolskih računalnikov. A te bo, ko bodo šole ponovno odprte (po informacijah, ki jih imamo mi), potrebno vrniti.

Kaj pa potem?

Ker ne želimo, da bi učenci in učenke kasneje ponovno ostali brez računalnikov in se še enkrat znašli onkraj digitalne ločnice, smo se z Društvom Duh časa lotili akcije Nihče brez. V okviru akcije bodo prostovoljci iz Društva Duh časa najprej usposobili okrog 300 rabljenih računalnikov, ki že čakajo na pregled v njihovi delavnici. Da bi z napravami lahko opremili vse prikrajšane učence in dijake, pa potrebujemo še vsaj enkrat toliko naprav.

Dostop do računalnika je prvi korak k opolnomočenju mladih
Dostop do računalnika je prvi korak na poti k opolnomočenju mladih v informacijski družbi.

Donirate lahko posamezniki in organizacije

Pri tem prosimo za pomoč organizacije in posameznike, ki bi želeli donirati opremo, da svoj namen vpišete v evidenco: vsak.si/racunalniki. Oprema ne rabi biti nova, a hkrati naj ne bo popolnoma zastarela, da jo bo možno uporabljati za raziskovanje in učenje. Okoli 10 let star računalnik je lahko npr. še dovolj zmogljiv za učenje in delo pri pouku.

Če doniraš večje število naprav, se nam lahko oglasiš tudi po e-pošti [email protected] ali [email protected].

Katera oprema pride v poštev?

  • Namizni računalniki
  • Prenosniki
  • VGA-kabli
  • Tablice
  • Miške
  • Tipkovnice
  • Zasloni
  • Rami DDR3
  • Trdi diski SATA (posebej tisti iz prenosnikov)

Donacije bomo prevzeli, takoj ko bo možno

V trenutni situaciji zaradi tveganj, povezanih s širjenjem covid-19, donirano opremo sprejemamo le po predhodnem dogovoru in po posebnem protokolu brez fizičnega stika. Zato te bomo po vpisu v evidenco kontaktirali in se dogovorili za prevzem.


Pobudo, s katero pomagamo pri zbiranju računalniške opreme za šolarje, smo pripravili z Društvom Duh časa. MIZŠ, ki v sodelovanju s šolami in Zavodom RS za šolstvo evidentira potrebe in koordinira distribucijo od donatorjev do učencev v času pisanja tega prispevka z nami (še) ni uradno potrdilo sodelovanja.

Posodobljeno 14. aprila 2020:

ZRSŠ nas je 8. aprila obvestil, da nam ne bodo pomagali pri razdelitvi rabljene opreme (čeprav je ta obnovljena in delujoča) šolarjem.

Na nas pa se še vedno obračajo starši osnovnošolcev in dijakov, ki so še vedno brez računalnikov in jih nujno potrebujejo za sodelovanje pri pouku. Zato v sodelovanju z ZPM Moste-Polje iščemo poti, kako računalniško opremo najhitreje pripeljati do prejemnikov; bodisi do šol, ki so same prevzele pobudo in se obrnile na nas, bodisi do učencev in dijakov, katerih starši nam pošiljajo prošnje.

Posodobljeno 20. oktobra 2020:

19. oktobra je doma ponovno ostalo veliko šolarjev in še vedno so mnogi brez opreme za pouk na daljavo, zato društvo Duh časa nadaljuje z zbiranjem in obnovo računalniške opreme. Zato ponovno prosimo organizacije in posameznike za donacijo odslužene računalniške opreme. Predvsem prenosniki, namizni računalniki in VGA-kabli so tisto, česar trenutno najbolj primanjkuje.

Donatorji, prosimo, vpišite svoj namen: vsak.si/racunalniki, da se dogovorimo za prevzem opreme. Če doniraš večje število naprav, se nam lahko oglasiš tudi po e-pošti [email protected].

Medijski odziv

Veseli nas, da mediji poročajo o mnogih pobudah zbiranja in doniranja opreme po vsej državi. Tako pa so o naši akciji poročali na RTV v Izodromu, na Valu 202, v oddaji Kaj Dogaja? Z Jonasom in v Delu.