fbpx

Kršenje otrokovih pravic pri spletnem učenju. Slovenija ni izjema.

Poročilo Human Rights Watch ugotavlja, da naj bi 146 aplikacij za učenje na daljavo oziroma učenje prek spleta zbiralo osebne podatke otrok.

Starši in učitelji predvidevajo, da so otroci pri pouku varni, tako tudi na spletu. Toda veliko mladih je zaradi aplikacij, ki jih uporabljajo pri učenju, pod podatkovnim nadzorom, o čemer njihovi starši in učitelji pogosto ne vedo ničesar. V naglici, da bi otrokom omogočili izobraževanje na daljavo z virtualnimi učilnicami med pandemijo covid-19, številne države niso preverile, ali so njihova priporočila glede izobraževalne tehnologije (EdTech) za otroke varna za uporabo. Otroci vendarle niso produkti, ki bi jih hoteli nenehno meriti in nadzorovati.

Skladno z ugotovitvami poročila je 49 večjih držav s svojimi odločitvami prispevalo h grobim posegom v otrokove pravice, s tem ko so njihova ministrstva podpirala spletne učne platforme med zaprtjem šol zaradi covida-19, ne da bi pri tem ustrezno zaščitili zasebnost šolajočih otrok, je v danes objavljenem poročilu zapisala organizacija Human Rights Watch (HRW).

Slovenija žal ni izjema

Čeprav Slovenija kot manjša država ni bila vključena v skupino preiskovanih držav, pa je očitno, da ni izjema pri kršitvah otrokovih pravic zaradi nekritičnega vpeljevanja digitalnih medijev in tehnologij v izobraževalne procese. Šole so množično sprejele rešitve, ki niso bile zasnovane z mislijo na otroke-uporabnike.

Kršenje zasebnosti šolajočih, ki ga izpostavlja omenjeno poročilo HRW, zadeva tudi učenke in učence v Sloveniji. Številna običajna orodja, ki jih priporoča tudi Ministrstvo za izobraževanje, uporabljajo piškotke in slikovne pike za sledenje uporabnikom ter zbrane podatke delijo s tretjimi osebami. To ustvarja tveganje na področju varovanja zasebnosti šolajočih.

Zoom

Raziskava HRW je pokazala, da ta aplikacija zbira natančne podatke o lokaciji, čas trenutne lokacije, zadnjo znano lokacijo, okvirno lokacijo in WiFi BSSID.

Prav tako aplikacija zbira podatke o stikih (tj. telefonski imenik), vključno s shranjenimi fotografijami profila, telefonsko številko šolajočega in dnevnike klicev.

Poleg tega je Zoomova politika zasebnosti zavajajoča in ne razkriva zbiranja zelo natančnih podatkov o lokaciji, telefonske številke in dnevnikov klicev ter podatkov o stikih, vključno s shranjenimi fotografijami.

Microsoft Teams

Raziskava HRW je pokazala, da ta aplikacija zbira natančne podatke o lokaciji šolajočih, čas trenutne lokacije, zadnjo znano lokacijo, grobo lokacijo in WiFi BSSID.

Prav tako aplikacija zbira podatke o stikih šolajočega (tj. telefonski imenik), vključno s shranjenimi fotografijami profila in dnevniki klicev.

GeoGebra

Glede na njihovo politiko zasebnosti:

 • Aplikacija ima nameščene trajne piškotke. Te omogočajo aplikaciji, da spremlja, kaj oseba počne na spletu, potem ko zapusti aplikacijo.
 • Aplikacija zbira podatke o lokaciji: “Podatke o vaši lokaciji lahko zbiramo in shranjujemo, če nam omogočite, da nam vaš računalnik ali mobilna naprava pošilja podatke o lokaciji”.
 • Aplikacija namesti piškotek Google Analytics, ki zbira podatke o IP-naslovih šolajočih in spletnih mestih, do katerih dostopajo, ter jih posreduje Googlu na strežnike v Združenih državah Amerike.
Photomath

Glede na njihovo politiko zasebnosti:

 • Aplikacija zbira podatke o lokaciji, vključno z “IP-naslovom, satelitom, oddajnikom mobilnega signala ali signala WiFi”.
 • Tretjim osebam omogoča dostop do informacij o šolajočih, ter njim še dalje deljenje z njihovimi tretjimi osebami.
 • Omogoča, da Photomath deli osebne podatke z oglaševalci: “Osebne podatke, ki jih posredujete, lahko razkrijemo … našim poslovnim partnerjem, kot so oglaševalski partnerji”.
Wolfram Mathematica

Glede na njihovo politiko zasebnosti:

 • Aplikacija zbira podatke o lokaciji.
 • Aplikacija si dovoli zbirati osupljiv nabor osebnih podatkov, kot so ime, vzdevek, poštni naslov, edinstven osebni identifikator, spletni identifikator, IP-naslov, e-poštni naslov, ime računa, številko vozniškega dovoljenja, številko potnega lista in druge podobne identifikatorje.
 • Aplikacija omogoča nameščanje oglaševalskih piškotkov tretjih oseb.
Moodle

Glede na njihovo politiko zasebnosti:

 • Uporablja lahko piškotek za sledenje Google Analytics: “za pošiljanje podatkov v storitev Google Analytics o napravi in vedenju obiskovalca. Sledi obiskovalcu med napravami in trženjskimi kanali”.
 • Dovoljeno je zbiranje in shranjevanje biometričnih podatkov s profilnih slik.