fbpx

Digitalne pravice nepolnoletnih

Deček pri računalniku s pisalom v roki

Digitalne državljanske, politične, kulturne, ekonomske in socialne pravic mladih v Sloveniji

Serijo strokovnih posvetov o digitalnih pravicah mladih so otvorili vodja mednarodnega sodelovanja in nadzora pri Informacijskem pooblaščencu dr. Jelena Burnik, raziskovalka na Inštitutu za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani Pika Šarf in namestnik varuha človekovih pravic dr. Jože Ruparčič, ki so spregovorili o različnih vidikih regulacije tehnologije v odnosu do opolnomočenja najmlajših državljanov. Pogovor je vodila Urška Henigman.

Ne gre le za pravico do varne rabe

Otrokove pravice pri uporabi digitalnih tehnologij in medijev pretežno povezujemo s pravico do varne rabe, zaradi česar se politike osredotočajo zaščito otrok in mladostnikov na internetu, varovanje njihovih osebnih podatkov, preprečevanje nadlegovanja, zlorab in prekomernih rab ter omejevanje sovražnega govora. Ob tem pogosto spregledamo pravice, ki otrokom in mladostnikom omogočajo avtonomijo in participacijo v javnih družbenih prostorih, ki bi jo je v lahko dosegli z uporabo sodobnih medijev oz. tehnologij.

Cilj prvega iz serije petih strokovnih posvetov je bil odpiranje teme in osvetlitev statusa digitalnih pravic otrok in mladih v Sloveniji ter premislek o razširjeni zaščitniški drži, ki otroke razume kot ranljive in ne dovolj odgovorne posameznike, zato da bi lahko samostojno vstopali v javne digitalne prostore in se v njih avtonomno izražali.

Posnetek pogovora si lahko ogledate na Arnesovem video portalu
Serija vseh 5 posvetov

Preberite več o seriji posvetov o digitalnih pravicah mladih, ki jih pripravljamo v sodelovanju z Register.si in Arnesom ter medijskim partnerjem Radiem Prvi.

Logotip Arnesa
Logotip zavoda Vsak
Logotip Prvega programa Radia Slovenija